Partager

Salle de presse

Ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζουν πρόγραμμα για τη στήριξη του Σχεδίου Δράσης της Ελλάδας κατά της Διαφθοράς

 

5/10/2016 - Ο ΟΟΣΑ και η Ελληνική Κυβέρνηση, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγκαινίασαν σήμερα πρόγραμμα συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση του Σχεδίου Δράσης της Ελλάδας για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

 

Ο ΟΟΣΑ θα βοηθήσει την Ελλάδα – υπό το συντονισμό της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και με τη συμμετοχή διαφόρων Υπουργείων και κυβερνητικών αρχών – να υλοποιήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της Διαφθοράς βάσει διεθνών βέλτιστων πρακτικών.

 

Το πρόσφατα επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της Διαφθοράς στοχεύει στην ενσωμάτωση αποτελεσματικών μέτρων στο ευρύτερο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης με σκοπό την προώθηση της ακεραιότητας, τη βελτίωση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η διαφθορά στην ελληνική κοινωνία.

 

Η συμμετοχή του ΟΟΣΑ στο πρόγραμμα διάρκειας 18 μηνών θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας για την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου και στην παροχή αποδείξεων για το τι επιφέρει αποτελέσματα και για ποιο λόγο.

 

Μιλώντας στην τελετή έναρξης του προγράμματος στην Αθήνα δίπλα στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κ. Γιώργο Βασιλειάδη, η Gabriela Ramos, εκπρόσωπος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην Ομάδα των 20 (G20) και επικεφαλής της Μικτής Διευθύνουσας Επιτροπής ΟΟΣΑ-Ελλάδας , δήλωσε:

 

 “Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την προώθηση πιο ανθεκτικής, συμμετοχικής και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Είναι επίσης αναγκαία η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τις εθνικές μας αρχές. Είναι ζωτικής σημασίας η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη δημοκρατία και στην οικονομία της αγοράς, καθώς και η εμπιστοσύνη στις χώρες μας”.

 

Η καθοδήγηση και η τεχνική βοήθεια θα καλύψει τα δέκα αποτελέσματα-στόχους του προγράμματος, δηλαδή τα εξής:

 

  • Εκσυγχρονισμό του μηχανισμού εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου,
  • Προσαρμογή και ενίσχυση των προσεγγίσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε πεδία πολιτικής υψηλού κινδύνου,
  • Ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας της Γενικής Γραμματείας κατά της Διαφθοράς,
  • Προώθηση της ευαισθητοποίησης κατά της διαφθοράς διαφόρων ενδιαφερόμενων στο πεδίο της πρόληψης της διαφθοράς και της δημόσιας ακεραιότητας,
  • Ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας πληροφοριοδοτών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα,
  • Βελτίωση της επεξεργασίας καταγγελιών σχετικά με περιπτώσεις διαφθοράς,
  • Βελτίωση των εγγυήσεων ακεραιότητας μέσα από τη βελτίωση των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων και των συστημάτων για τη σύγκρουση συμφερόντων και τη χρηματοδότηση πολιτικών ομάδων,
  • Ενσωμάτωση της διάστασης της ακεραιότητας στο εκπαιδευτικό σύστημα,
  • Βελτίωση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, και
  • Βελτίωση της ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων.

 

Η ενίσχυση του πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι ένας από τους τομείς στους οποίους ο ΟΟΣΑ συνεργάζεται με την Ελληνική Κυβέρνηση για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην προώθηση της συμμετοχικής ανάπτυξης και τη βελτίωση της ευημερίας. Αμφότερα μέρη συνεργάζονται επίσης σε τομείς-κλειδιά όπως η εκπαίδευση και ο ανταγωνισμός. Η συνεργασία αυτή μπορεί επίσης να επεκταθεί στις επενδύσεις, την καινοτομία, τη μετανάστευση και τις μεταφορές σύμφωνα με τους όρους της Συμφωνίας Συνεργασίας που υπέγραψαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, κ. Angel Gurría.

 

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της διαφθοράς και γενικά σχετικά με τις συμβουλέςκαι τεχνική βοήθεια που ο Οργανισμός παρέχει στην Ελληνική κυβέρνηση

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο του ΟΟΣΑ κατά της διαφθοράς και, γενικότερα, για τη συμβουλευτική συνδρομή και την παροχή τεχνογνωσίας από τον ΟΟΣΑ προς την Ελληνική Κυβέρνηση, μπορείτε να επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο oecd.org.

 

Πρόσθετες πληροφορίες είναι διαθέσιμες από το Τμήμα Επικοινωνίας του ΟΟΣΑ (email: news.contact@oecd.org, τηλ.: + 33 1 4524 9700).

 

Documents connexes