Share

Проєкт ОЕСР: Підтримка децентралізації в Україні у 2021-22

 

РО ПРОЄКТ

Vector image Ukr

ОЕСР надає підтримку трансформації економіки України з моменту проголошення її незалежності у 1991 році. Територіальний огляд ОЕСР по Україні 2013 року надав низку рекомендацій, які сформували реформу децентралізації, започатковану урядом у 2014 році, зокрема щодо необхідності об’єднання муніципалітетів та подальшого збільшення повноважень місцевих органів влади для виконання розширених адміністративних обов’язків і надання ширшого спектру послуг.

У 2018 році у звіті ОЕСР «Підтримання темпу процесу децентралізації» було оцінено реформу децентралізації та надано рекомендації щодо кращого використання фінансових ресурсів та можливостей для ефективнішого надання державних послуг на субнаціональному рівні. Цей звіт розглянув проблеми багаторівневого управління, відмінності в економічній та адміністративній діяльності регіонів, вплив фіскальної децентралізації та змін в управлінні фінансами на продуктивність праці та надання послуг.

Проєкт ОЕСР Підтримка децентралізації в Україні у 2021-2022 рр. базується на попередній роботі. Цей проєкт структурований за двома головними напрямами діяльності з фокусом на (1) децентралізації та (2) регіональному розвитку. Реалізація проєкту відбувається в рамках Меморандуму взаєморозуміння між Урядом України і Організацією економічного співробітництва та розвитку щодо поглиблення співробітництва.

Проект співфінансується Європейським Союзом, Латвією, Литвою та Словацькою Республікою

ЗАГАЛЬНА МЕТА ПРОЄКТУ

Проєкт ОЕСР Підтримка децентралізації в Україні у 2021-22 р.р. має на меті підтримати органи державної влади України в ідентифікації факторів успіху, які призводять до ефективної децентралізації на місцевому рівні, на рівні муніципалітету через застосування базових показників до покращення інвестиційної спроможності  та ширшої підтримки розвитку місцевої економіки. 


КОНКРЕТНІ ЗАВДАННЯ ПРОЄКТУ

Зокрема, проєкт спрямований на:

  • Визначення та підсилення факторів успіху, що сприяють покращенню результатів соціально-економічного та місцевого розвитку з моменту започаткування реформи децентралізації у 2015 році;
  • Пошук вирішення головних проблем на шляху успішної реалізації реформи децентралізації на місцях повільного укорінення реформи (в містах і громадах);
  • Підтримання розподілу відповідальності між рівнями врядування в Україні;
  • Оцінка рівня результативності регіонального розвитку за період від 2018 року;
  • Оцінка ефективності використання фінансування, мобілізації доходів з власних джерел та зовнішнього фінансування інвестиційних потреб розвитку місцевої економіки;
  • Вдосконалення механізму координації діяльності органів влади центрального рівня та органів місцевого самоврядування для розроблення місцевих проєктів та визначення пріоритетів муніципального рівня; і
  • Оцінка відповідності практики України щодо Рекомендації Ради ОЕСР щодо ефективного державного інвестування на всіх рівнях урядування.

 НАПРЯМИ ДІЯЛЬНОСТІ  ПРОЄКТУ

 

 1. ОЦІНКА РЕЗУЛЬТАТІВ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ТА ОБ’ЄДНАННЯ ГРОМАД В УКРАЇНІ

ОЕСР проводить аналіз, щоб зрозуміти фактори успіху, які призводять до позитивних результатів економічного та місцевого розвитку. Фактори успіху визначаються після порівняльного аналізу між двома місцевими органами самоврядування, які вважаються «провідними» з точки зору надання послуг, адміністративної спроможності, практики інвестування, рівня задоволення громадян у відповідних регіонах, а також співпраці з бізнесом, громадянським суспільством та іншими партнерами у наданні державних послуг, і двома іншими органами місцевого самоврядування, які «відстають» або є менш ефективними в цих сферах.

Робота, що триває, також визначить результати спроможності спрямовувати державні інвестиції та координувати діяльність різних рівнів врядування щодо підтримки місцевого розвитку.В основі цієї роботи лежать зокрема Десять керівних принципів ОЕСР з ефективної децентралізації.

Нижче наведені ключові кроки, пов’язані з виконанням діяльності за Напрямом 1, включаючи орієнтовний графік.

    

2. ПІДТРИМКА РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ

ОЕСР проводить розширений аналіз регіонального розвитку в Україні, який включає оцінку тенденцій субнаціонального розвитку для вимірювання результатів регіонального розвитку та аналіз механізмів фінансування та процесів прийняття рішень щодо видатків місцевих органів влади. Щодо механізмів фінансування, ОЕСР розглядає фінансування, отримане з центрального рівня врядування (наприклад, Державного фонду регіонального розвитку), а також через мобілізацію місцевих власних надходжень і зовнішнього фінансування інвестицій (наприклад, через ППП, боргові зобов’язання, тощо). Що стосується процесів прийняття рішень, ОЕСР розглядає механізми координації між органами влади центрального та муніципального рівнів для підтримки розвитку місцевих проєктів та вирішення пріоритетів муніципального рівня для цілей регіонального розвитку.

 ОЕСР надасть рекомендації щодо подальшого зміцнення цих механізмів та відповідного прийняття рішень на основі Рекомендації щодо ефективного державного інвестування на всіх рівнях врядування.

 Нижче наведені ключові кроки, пов’язані з виконанням діяльності за Напрямом 2, включаючи орієнтовний графік.

   


ТРИВАЛІСТЬ ПРОЄКТУ ТА ФІНАНСУВАННЯ

Проєкт реалізується ОЕСР за фінансової підтримки Європейського Союзу, Латвії, Литви та Словацької Республіки. Робота розпочалася в березні 2021 року і закінчиться у вересні 2022 року (загалом 18 місяців).


ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ

www.oecd.org/eurasia/countries/ukraine/  and  www.oecd.org/regional/

Previous work carried out by the OECD on Ukraine's territorial reform includes:


Минулі події 

 

Twitter card UA

 

Підтримка децентралізації в Україні у 2021-2022

Вівторок, 

11 травня 2021 року

14:30–16:30 (CET)

15:30–17:30 (Україна)

ПРОЄКТ ПОРЯДКУ ДЕННОГО 

 Протокол заходу за посиланням

Дана онлайн-зустріч була присвячена офіційному відкриттю проєкту «Підтримка децентралізації в Україні у 2021-2022». На зустрічі були представлені результати попередньої роботи — звіт «Підтримання темпу процесу децентралізації в Україні»  (2018), що було контекстуальною основою для обговорення. Після цього були представлені основи для нового проєкту, визначені очікувані результати та встановлені ряд етапів які визначатимуть реалізацію проєкту. Українські мери та представники Асоціації міст України взяли участь у роботі панелі, щоб поділитися своїм досвідом і баченням факторів успіху об’єднаних територіальних громад зокрема та процесу регіонального розвитку в цілому. Європейські та українські стейкхолдери також були запрошені до участі в обговоренні проєкту в контексті інституційних реформ, реформ багаторівневого врядування та субнаціонального фінансування, які тривають в Україні. Завантажити презентацію ОЕСР з онлайн зустрічі англійською та українською.

 


Цей проект підпадає під дію Плану заходів ОЕСР-Україна, зокрема у галузі, що стосується підтримки управління та верховенства права. Проект реалізується спільно з Комітетом ОЕСР з питань політики регіонального розвитку та Програмою конкурентоспроможності Євразії за фінансової підтримки ЄС, Латвії, Литви та Словацької Республіки.

 

EU logo Latvia logo   Logo from Lithuania  Slovakia Ministry of Foreign Affairs

 


 

Gabriela Miranda                          
Country Manager for Ukraine     
Global Relations                           
Gabriela.miranda@oecd.org     

Maria Varinia Michalun
Project Manager Policy Analyst
Regional Development Policy Committee
Mariavarinia.michalun@oecd.org

 

 

Related Documents