



1st Clean Energy Finance and Investment Consultation Workshop

"Unlocking finance and investment for clean energy in the Philippines"
31 May – 1 June 2022
Makati Diamond Residences, Legazpi Village, Makati City

ANNOTATED AGENDA

TIME	AGENDA	RESOURCE SPEAKER			
DAY 1 (31 May 2022) -	DAY 1 (31 May 2022) – ACCELERATING FINANCE AND INVESTMENT FOR CLEAN ENERGY				
8:30 – 9:00 am	Registration				
9:00 – 9:05 am	Keynote Address	Secretary Alfonso G. Cusi Department of Energy			
9:05 – 9:10 am	Welcome Remarks	Ms. Cecilia Tam CEFIM Team Leader			
9:10 am	Session 1: Financing the Clean Energy Transition in the Philippines High level discussion on the Philippines vision and action to accelerate clean energy finance and investment				
9:10 – 9:20 am (10 mins)	Scene-Setting/Introductory Presentation Vision and policy ambitions for Renewable Energy and Energy Efficiency	Felix William B. Fuentebella Senior Undersecretary			
9:20 – 9:30 am (10 mins)	Philippine Development Plan	Mr. Roderick M. Planta Undersecretary Investment Programming Group, National Economic Development Authority (NEDA)			
9:30 – 9:40 am (10 mins)	Clean Energy Finance Investment (CEFI) Roadmap's Objectives and Timeline	Ms. Cecilia Tam CEFIM Team Leader			
9:40 – 9:50 am	Group Photo				
9:50 – 10:00 am	Coffee Break				
10:00 am	Session 2: Sustainable finance ambitions and linkages with clean energy				
10:00 – 10:20 am (20 mins)	Presentation on Sustainable Finance Roadmap Role of ODA in supporting financing for clean energy	Ms. Maria Edita Z. Tan Undersecretary Policy Development and Management Services Group Department of Finance (DOF)			
10:20 – 10:30 am (10 mins)	Presentation on the current efforts to promote sustainable finance Highlighting opportunities for institutional investors to play are role in the sector.	Atty. Emma A. Valencia Assistant Director Markets and Securities Regulation Department Securities and Exchange Commission (SEC)			

TIME	AGENDA	RESOURCE SPEAKER
10:30 – 10: 40 am (10 mins)	Role of foreign direct investment in supporting the Philippines' clean energy and climate goals	Mr. Dennis Panga Acting Division Chief Energy Division Board of Investments (BOI)
10:40 – 11:10 am (15 mins each)	Experience/problems encountered in obtaining/repayment of loans	Ms. Liza C. Po Head, Corporate Treasury, Energy Development Corporation National Geothermal Association of the Philippines (NGAP) Dr. Jeddper N. de Castro National President Energy Efficiency Practitioners Association of the Philippines (ENPAP) 4.0 Inc.
11:10 – 12:00 noon (50 mins)	Open Discussion	
12:00 – 1:00 pm	Lunch Break	
1:00 pm	Session 3: Challenges and opportunities for	energy efficiency investment in the Philippines
1:00 – 1:10 pm (10 mins)	Opening Presentation Scene-setting on the Philippines investment opportunities for energy efficiency in different end-uses	Dir. Patrick T. Aquino Chairperson, Energy Efficiency and Conservation Technical Working Group (EEC TWG)
1:10 – 1:25 pm (15 mins)	Experience and Challenges faced in improving government building and street lighting energy efficiency under GEMP and EEC law	Architect Philip Reginald Lai Architect II, Engineering Department Santa Rosa City, Laguna
1:25 – 1:40 pm (15 mins)	Experience and challenges faced in complying with EEC Adopting energy efficiency and conservation measures	Architect Benjamin S. Borja Director for Office & Malls Operation Ayala Property Management Corp. (APMC)
1:40 – 1:55 pm (15 mins)	Experience in developing energy efficiency projects in the building sector Investment opportunities, prospects and challenges	Engr. Raymond A. Marquez Managing Director Econoserv Solutions International Inc.
1:55 – 2:10 pm (15 mins)	Experience and challenges faced in complying with EEC Adopting energy efficiency and conservation measures	Mr. Justin Aaron Sy Senior Manager Product Marketing and Training Daikin Airconditioning Philippines
2:10 – 3:10 (1 hour)	Open Forum / Discussion	
3:10 – 3:20 pm (10 mins)	Coffee Break	
3:20 pm	Session 4: Alternative Fuels	
3:20 – 3:30 pm (10 mins)	Opening Presentation Scene-setting on the Philippines investment opportunities for Alternative Fuels	Dir. Patrick T. Aquino Chairperson, Energy Efficiency and Conservation Technical Working Group (EEC TWG)
3:30 – 3:45 (15 mins)	Areas for investments in the E-vehicle Sector	Mr. Edmund Araga Electric Vehicles Association of the Philippines (EVAP)

TIME	AGENDA	RESOURCE SPEAKER		
3:45 – 4:00 (15 mins)	Current "green energy" financing schemes/mechanisms Challenges/barriers in accessing funds, risks in financing, how to mobilize capital for green financing	Mr. Rustico Noli D. Cruz, Vice President Development Bank of the Philippines		
4:00 – 04:30 (30 minutes)	Open Forum / Discussion			
DAY 2 (01 June 2022) – RENEWABLE ENERGY FINANCE AND INVESTMENT				
8:30 – 9:00 am	Registration			
9:00 am	Session 5: Challenges and opportunities to scale up renewable energy investment in the Philippines			
9:00 – 9:10 am (10 mins)	RE Investment Opportunities and Policy Mechanisms Presentation of the Philippines RE Outlook and Investment opportunities, including major policies, programs, and priorities to achieve the RE targets.	Dir. Mylene C. Capongcol Chairperson, Renewable Energy Technical Working Group (RE- TWG)		
9:10 – 9:20 am (10 mins)	RE Project Development in On-Grid Areas Presentation of RE investment opportunities, major challenges in developing RE projects and selling power to off-takers in grid areas, and recommendations/interventions needed/missing, highlighting points/areas related to financing.	Ms. Gian Karla Canales Gutierrez RE- TWG, Philippine Independent Power Producers Association (PIPPA)		
9:20 – 9:30 am (10 mins)	Procurement/Sourcing of RE by Distribution Utilities Presentation of experience in developing, sourcing and procuring power capacity from RE sources (given the Competitive Selection Process and Renewable Portfolio Standards mandates), highlighting eventual challenges/barriers and expectations/recommendations for upcoming RE policies.	Atty. Jose Ronald V. Valles First Vice President and Head Regulatory Management Manila Electric Company (MERALCO)		
9:30 – 9:40 am (10 mins)	RE Project Development in Off-Grid Areas Presentation of experience in developing, sourcing and procuring power capacity from RE sources highlighting eventual challenges and barriers and expectations/recommendation for upcoming RE policies.	Engr. Rene Fajilagutan General Manager Romblon Electric Cooperative Inc. (ROMELCO)		
9:40 – 10:40 (1 hour)	Open Forum / Discussion			
10:40 – 10:50 am (10 mins)	Coffee Break			
10:50 – 11:00 am (10 mins)	RE Supply for industries and Commercial Establishments	Ms. Gian Karla Canales Gutierrez Manager for Power Economics – Industry & Regulatory Affairs		

TIME	AGENDA	RESOURCE SPEAKER
	Presentation of experience in supplying RE through the Green Energy Option Program, highlighting challenges/bottlenecks, as well as opportunities/recommendations to scale-up corporate sourcing of RE in the Philippines.	First Gen Corporation
11:00 – 11:10 pm (10 mins)	Promoting RE: Experience of Donor Partner Presentation of experience in promoting and facilitating RE projects, highlighting challenges/barriers and recommendation to accelerate RE use in off-grid areas.	Mr. Ricardo Torres Project Manager Development for Renewable Energy Applications Mainstreaming and Market Sustainability (DREAMS)
11:10 – 11:20 am (10 mins)	Financing RE Projects Presentation of financing status, options, and opportunities for RE projects, issues and challenges, and recommendations to support RE investments.	Mr. Eduardo V. Francisco CEO and President Banco de Oro Capital and Investment Corporation
11:20 – 12:20 pm (1 hour)	Open Forum / Discussion	
12:20 -1:30 pm	Lunch Break	
1:30 – 2:30 pm (1 hour)	Wrap-up / Summary of TWG inputs	OECD
2:30 – 3:00 pm (30 mins)	Way Forward / Next Steps	OECD
3:00 – 3:10 pm (10 mins)	Closing Remarks	Michael O. Sinocruz OIC Director, EPPB