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UNITED KINGDOM 

Questionnaire on the Implementation of the HTVI Approach  

 QUESTION RESPONSE 

1 Has your country adopted the hard-to-value 

intangibles (“HTVI”) approach as defined in Chapter 

VI of the TPG? If so, under what legal basis? 

Yes, the UK has adopted the HTVI approach via a requirement within the UK’s transfer pricing legislation that it be 

interpreted in accordance with Article 9 of the OECD Model Tax Convention and the OECD Transfer Pricing 

Guidelines. 

2 If your country applies the HTVI approach, what are 

the conditions for the application of the HTVI 

approach? 

There are no specific conditions beyond those detailed within the BEPS Actions 8-10 Report and 2017 OECD 

Transfer Pricing Guidelines. 

The UK has always considered that it can reasonably question the appropriateness of forecasts used in valuing 

intangibles and the pricing structure used in respect of transactions involving intangibles in accordance with the 

guidance provided in Paragraphs 6.28 to 6.35 of the 1995 and 2010 OECD Transfer Pricing Guidelines. 

3 Are transactions falling within the scope of the HTVI 

approach subject to a transfer pricing analysis 

differing from the one established in Chapter I and 

VI, or to other compliance requirements specifically 

applicable to transfer prices (e.g. domestic anti-abuse 

rules)? 

No. 

4 What is the statute of limitations applicable to 

transactions falling within the scope of the HTVI 

approach in your legislation? Does this statute of 

limitations differ from those applicable to other 

transactions? 

The standard statute of limitations which applies to all tax returns also applies to HTVI transactions. 

This allows an assessment of tax to be made on a taxpayer, following a discovery that their return is incorrect, up to 4 

years after the end of the return period in any case, up to 6 years after the end of the return period where the return is 

incorrect due to careless behaviour by the taxpayer and up to 20 years after the end of the return period where the return 

is incorrect as a result of deliberate behaviour by the taxpayer. 

5 Can taxpayers request a bilateral or multilateral 

advance pricing agreement (“APA”) for transactions 

falling within the scope of the HTVI approach under 

your legislation? 

Yes, there is no specific restriction which precludes taxpayers from requesting advance pricing agreements in respect 

of transactions falling within the scope of the HTVI approach. 
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 QUESTION RESPONSE 

6 What measures exist or approaches have been 

adopted to avoid the use of hindsight (e.g. training of 

tax administrators, internal circulars/informative 

notes)? 

The UK does not consider that the questioning of the reasonableness of forecasts used in valuing an intangible at the 

time of a transaction because of significant variations between those forecasts and the subsequent actual results 

represents use of hindsight. 

7 Is it possible for your tax administration to make 

adjustments under the HTVI approach in open years 

for closed years? 

No. The same restrictions upon re-opening closed years apply equally to transactions involving HTVIs as they do to 

any other transactions. There is no provision for making adjustments for otherwise closed years within open years. 

8 Does your domestic legislation or administrative 

practice allow the tax administration to make 

corresponding adjustments under the HTVI 

approach in open years for closed years? 

No. The same restrictions upon re-opening closed years apply equally to transactions involving HTVIs as they do to 

any other transactions. There is no provision for making adjustments for otherwise closed years within open years. 

The UK’s legislation does allow for corresponding adjustments to be made in the relevant closed years to which those 

adjustments relate where an agreement is reached under the Mutual Agreement Procedure within a Treaty. This does 

not, however, depend upon the adjustment being made under the HTVI approach. 

9 Is it possible for your tax administration to make 

several adjustments for one single HTVI transaction 

under the HTVI approach? 

Yes, it is possible to make several adjustments in respect of one HTVI transaction should new information become 

available which meets the requirements for a “discovery”. 

 

For further information, please see http://www.oecd.org/tax/transfer-pricing/transfer-pricing-country-profiles.htm 
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