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SWEDEN 

Questionnaire on the Implementation of the HTVI Approach  

 QUESTION RESPONSE 

1 Has your country adopted the hard-to-value 

intangibles (“HTVI”) approach as defined in Chapter 

VI of the TPG? If so, under what legal basis? 

Although no specific legislation has been introduced to adopt the HTVI approach, it may nonetheless, in relevant parts, 

be considered as guidance for the application of the arm’s length principle in Swedish domestic legislation. 

The legal basis for this is that the arm’s length principle is incorporated into Swedish domestic legislation through 

Section 14 para 19 of the Swedish Income Tax Act (1999:1229) and the Swedish Supreme Administrative Court has 

stated that the OECD Transfer Pricing Guidelines (“TPG”) may be used for interpretation of the arm’s length principle 

(RÅ 1991 ref. 107 and HFD 2016 ref. 45). 

2 If your country applies the HTVI approach, what are 

the conditions for the application of the HTVI 

approach? 

The HTVI approach may only be used within the arm’s length principle and only in the same manner as other transfer 

pricing adjustments. 

3 Are transactions falling within the scope of the HTVI 

approach subject to a transfer pricing analysis 

differing from the one established in Chapter I and 

VI, or to other compliance requirements specifically 

applicable to transfer prices (e.g. domestic anti-abuse 

rules)? 

No. The transfer pricing analysis established in Chapter I and Chapter VI of the OECD Transfer Pricing Guidelines 

still applies. 

4 What is the statute of limitations applicable to 

transactions falling within the scope of the HTVI 

approach in your legislation? Does this statute of 

limitations differ from those applicable to other 

transactions? 

If incorrect or incomplete information is submitted and that information results in a wrongfully low taxation, the STA 

may make an adjustment until the end of the sixth year following the accounting year. If the tax issue at stake has been 

addressed by the tax payer the STA can only make an adjustment until the end of the second year following the 

accounting year. These statutes of limitations are applicable regardless if the HTVI approach is used or not. 

5 Can taxpayers request a bilateral or multilateral 

advance pricing agreement (“APA”) for transactions 

falling within the scope of the HTVI approach under 

your legislation? 

Yes. There are no specific limitations applicable to transactions falling within the scope of the HTVI approach. 
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 QUESTION RESPONSE 

6 What measures exist or approaches have been 

adopted to avoid the use of hindsight (e.g. training of 

tax administrators, internal circulars/informative 

notes)? 

Through courses and continuous education, it is ensured that all relevant officials understand the importance of 

avoiding hindsight. Furthermore, if the HTVI approach is to be used in an audit, the issue and proposed solution would 

need to be reviewed by a special group within the STA in order to ensure that the use is unitary and in accordance with 

the OECD Transfer Pricing Guidelines. 

7 Is it possible for your tax administration to make 

adjustments under the HTVI approach in open years 

for closed years? 

No. Transfer pricing adjustments must correct the result of the year that the actual transaction took place. 

8 Does your domestic legislation or administrative 

practice allow the tax administration to make 

corresponding adjustments under the HTVI 

approach in open years for closed years? 

No. The STA does not consider such use of the HTVI approach to be in accordance with the arm’s length principle. 

9 Is it possible for your tax administration to make 

several adjustments for one single HTVI transaction 

under the HTVI approach? 

The first two years following the year of the transaction multiple adjustments can be made. After that period multiple 

adjustments for one transaction can only be made if new essential circumstances have emerged and these circumstances 

could not have been considered before. No adjustments can be made after the end of the sixth the year following the 

year of the transaction. 

 

For further information, please see http://www.oecd.org/tax/transfer-pricing/transfer-pricing-country-profiles.htm 
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