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JAPAN 
Questionnaire on the Implementation of the HTVI Approach 

 QUESTION RESPONSE 

1 Has your country adopted the hard-to-value 
intangibles (“HTVI”) approach as defined in Chapter 
VI of the TPG? If so, under what legal basis? 

Yes, Japan has adopted the HTVI approach. The legal basis is tax law (*). 

(*) Article 66-4 of Act on Special Measures Concerning Taxation, and relevant order, regulation and administrative 
directive. 

2 If your country applies the HTVI approach, what are 
the conditions for the application of the HTVI 
approach? 

Briefly, the HTVI approach would be applied to the transactions of specific intangibles, and the main conditions are 
summarized as follows (*). 

- The intangibles are unique and valuable (therefore, there would be no reliable comparables).  
- The intangibles are considered to be priced based on the projection of future income (or cash flows) expected 

to be derived from the transferred intangibles. 
- The assumptions used in pricing the intangibles (including the above projection of future income or cash flows) 

are considered highly uncertain. 

(*) There are also some exemptions for the transactions to which the HTVI approach would not be applied. Basically, 
the approach as a whole is designed based on the guidance included in the OECD Transfer Pricing Guidelines. 

3 Are transactions falling within the scope of the HTVI 
approach subject to a transfer pricing analysis 
differing from the one established in Chapter I and 
VI, or to other compliance requirements specifically 
applicable to transfer prices (e.g. domestic anti-abuse 
rules)? 

In general, the transactions falling within the scope of the HTVI approach would be subject to the transfer pricing 
analysis same as for other transactions for transfer pricing purpose. 

4 What is the statute of limitations applicable to 
transactions falling within the scope of the HTVI 
approach in your legislation? Does this statute of 
limitations differ from those applicable to other 
transactions? 

In general, for the corporate income tax, the statute of limitations for transfer pricing purpose is 6 years (7 years for the 
business years commencing on or after 1st April 2020). This is not relevant whether the transactions are falling within 
the scope of the HTVI approach. 
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 QUESTION RESPONSE 

5 Can taxpayers request a bilateral or multilateral 
advance pricing agreement (“APA”) for transactions 
falling within the scope of the HTVI approach under 
your legislation? 

APA procedures in Japan are prescribed in the Administrative Guidelines (Commissioner’s Directive on the Operation 
of Transfer Pricing and Commissioner’s Directive on the Mutual Agreement Procedure). 

The Administrative Guidelines allow a taxpayer to request a bilateral or a multilateral APA for a transaction falling 
within the scope of HTVI approach as well as other types of transactions. 

6 What measures exist or approaches have been 
adopted to avoid the use of hindsight (e.g. training of 
tax administrators, internal circulars/informative 
notes)? 

Domestic legislation prevents the use of hindsight for making adjustments in the HTVI approach, and the 
Administrative Guideline will also includes highlighting points in applying the HTVI approach, in accordance with 
such provision.  

In addition, training for tax auditors is will be provided in order to notify them the new legislation regarding the HTVI, 
and the relevant new contents of the Administrative Guidelines. 

7 Is it possible for your tax administration to make 
adjustments under the HTVI approach in open years 
for closed years? 

No. 

8 Does your domestic legislation or administrative 
practice allow the tax administration to make 
corresponding adjustments under the HTVI 
approach in open years for closed years? 

In Japan, such approach as described in this question is not necessary because there is de facto no time limit for 
implementing MAP agreements entailing downward adjustments to be made by Japan under Japan’s tax law. 

9 Is it possible for your tax administration to make 
several adjustments for one single HTVI transaction 
under the HTVI approach? 

There are no specific provisions to the HTVI approach regarding this question. 

 

For further information, please see http://www.oecd.org/tax/transfer-pricing/transfer-pricing-country-profiles.htm  
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